Endoscopie

Inwendig onderzoek

Wanneer uw paard last heeft van hoestklachten die maar niet over gaan, is het noodzakelijk om met een camera in de luchtwegen van uw paard te kijken. Hiermee kunnen we zien of er irritatie/zwelling zit en of er bijvoorbeeld veel slijm in de luchtwegen aanwezig is. Ook kan het helpen in het opvolgen van een paard met hoestklachten, zodat we kunnen zien of hij ook daadwerkelijk opknapt.

Met onze endoscoop kunnen we tevens in de maag van uw paard kijken. Wanneer u uw paard verdenkt van maagzweren, kunnen we deze vaststellen door middel van een maagscopie. Wanneer dit het geval is, kunnen we uw paard hiervoor behandelen en na afloop van de behandeling een controle scopie uitvoeren om te kijken of de behandeling voldoende heeft gewerkt.

Wanneer we in de maag van uw paard gaan kijken, moet deze uiteraard wel leeg zijn. Om die reden nemen wij uw paard al de avond voor de dag van de scopie op zodat wij zeker weten dat hij niets meer eet en enkele uren voor de scopie zelfs niets meer drinkt.

De scopie kan uitsluitend op de kliniek gemaakt worden.

In geval van een droes-uitbraak zien wij vaak dat wanneer alle klachten al over zijn, er toch paarden drager blijken te zijn geworden van de droes. Hierdoor blijft een droesprobleem terug keren op een bedrijf en blijft er een soort vicieuze cirkel bestaan. De droesbacterie nestelt zich in de luchtzakken van uw paard en kan bijvoorbeeld in geval van stress weer actief worden waardoor andere paarden besmet raken.

Wij kunnen na een droesuitbraak bij u op stal de paarden middels een luchtzakspoeling testen op dragerschap van droes. Indien blijkt dat uw paard drager is van droes, zal dit behandeld moeten worden.

paard snot droes

Terug naar Behandelingen