Gynaecologie

Vruchtbaarheidsbegeleiding

Wanneer u een veulen wilt fokken bij uw merrie, kunnen wij u hierin begeleiden. Door de merrie op te voelen en de eierstokken en baarmoeder met een echo in beeld te brengen, kunnen we vaststellen wat het optimale moment is om uw merrie te insemineren of dekken. Vervolgens kijken we de dag na de inseminatie of het eitje weg is en de baarmoeder schoon is gebleven. Wanneer dit alles het geval is, kunnen we na 16 dagen zien of uw merrie drachtig is geworden.

Wij kunnen u zowel met vers als diepvries sperma helpen, neem gerust contact op met de kliniek om te informeren naar de mogelijkheden.

We bieden de gelegenheid om uw merrie bij ons op de kliniek te plaatsen zodat we uw merrie zo optimaal mogelijk kunnen begeleiden en de kansen op dracht te vergroten.

We hebben tijdens het dekseizoen tussen 17.00 - 18.00 uur merriespreekuur op Stoeterij Kortland. Mocht u interesse hebben kunt u hiervoor contact met ons opnemen zodat we dit af kunnen stemmen.

Tevens kunnen wij u helpen om een embryo uit uw merrie te spoelen en dit in een draagmerrie te plaatsen. Dit heet Embryo Transplantatie (ET).

Wat is ET?

Bij embryotransplantatie wordt een embryo overgeplaatst van een donormerrie naar een draagmerrie. In de draagmerrie zal het embryo uitgroeien tot een veulen en 11 maanden later ter wereld komen. Dit veulen heeft dan de genetische eigenschappen van de donormerrie.

Waarom ET?

Er zijn verschillende redenen om embryotransplantatie te doen. Bij een oudere merrie die zelf wat gezondheidsproblemen heeft of verminderd vruchtbaar is, is het door middel van embryotransplantatie nog wel mogelijk om een veulentje te fokken uit deze merrie. Bij een merrie die topsport aan het beoefenen is, is het niet handig om zelf een veulentje te dragen. Bovendien is het met embryotransplantatie ook mogelijk om meerdere veulens van een merrie te krijgen binnen een kortere tijd. Als de merrie veelbelovende genen heeft, is het zeer interessant om meerdere veulens per jaar te fokken.

Hoe werkt ET?

De donormerrie wordt nauwkeurig opgevolgd. Dagelijks worden haar baarmoeder en eierstokken gescand. Zodra haar baarmoeder mooi hengstig is en er een mooie follikel op haar eierstok aanwezig is, kan er worden gedekt. Tegelijkertijd moet de draagmerrie dan ook hengstig zijn. Het dekken kan alleen doorgaan als de donormerrie en draagmerrie gelijk lopen. Daarbij mag de draagmerrie één dag sneller of drie dagen later dan de donormerrie lopen. Zodra de donormerrie wordt geïnsemineerd moeten we zeker weten dat er een draagmerrie die synchroon loopt beschikbaar is. In de donormerrie vindt dan hopelijk de bevruchting plaats en ontwikkelt de eicel tot een embryo. Het embryo komt op dag zeven uit de eileider in de baarmoeder terecht. Dan is het embryo nog heel erg klein. Daarom wordt een spoeling op dag acht gepland. Als we een embryo hebben gevonden, wordt dit daarna in de baarmoeder van de draagmoeder geplaatst.

Waar ET?

Bij Paardenpraktijk Ridderkerk kunt u terecht voor embryotransplantatie en de bijbehorende merriebegeleiding. Zowel voor begeleiding van de donormerrie als uw eventueel eigen draagmerries.

Wat zijn de kansen van ET?

Bij een goed vruchtbare merrie en met goede kwaliteit sperma is de kans om een embryo te vinden na spoeling 75%. De kans dat een embryo daarna aanslaat in de draagmerrie is ook ongeveer 75%. Hierdoor is de gemiddelde kans op een dracht per cyclus dus 50%.

Terug naar Behandelingen