Orthopedie

Onderzoek bij kreupelheid

Wanneer uw paard kreupel loopt, ligt hier vaak een orthopedisch probleem aan ten grondslag. Dat kan een peesblessure zijn, maar ook een ontsteking in een gewricht is bijvoorbeeld mogelijk.

Paarden kunnen niet vertellen waar hun pijn vandaan komt, dus moeten we het op een andere manier benaderen. We kijken eerst hoe het paard loopt en welk been aangedaan lijkt te zijn. Vervolgens kunnen we door middel van buigproeven al een globale inschatting maken van waar het probleem lijkt te zitten. Hierna kan middels diverse lokale verdovingen stap voor stap bekeken worden waar de kreupelheid vandaan lijkt te komen. Op basis hiervan kunnen we gericht aanvullend onderzoek verrichten in de vorm van röntgenfoto’s of een echografisch onderzoek.

We hebben mobiele röntgen- en echo-apparatuur waarmee we ook bij u op stal langs kunnen komen om uw paard te onderzoeken.

Mobiele röntgen- en echo-apparatuur

Sinds de zomer van 2020 hebben wij de nieuwste apparatuur tot onze beschikking om bij u thuis röntgenfoto’s of een echo van uw paard te maken. U hoeft dus niet met uw paard naar de kliniek te komen. 

ACP

Wanneer bij uw paard een peesblessure is geconstateerd, zijn er diverse behandelmogelijkheden. Het paard zal hoe dan ook een periode (vaak minimaal drie maanden) op rust moeten. Door het letsel tevens in de spuiten met PRP (Platelet Rich Plasma) stimuleren we het herstel en de terugkeer van kwalitatief beter peesweefsel.

We nemen in dat geval bloed af van uw paard en centrifugeren dit. Hierna kan het plasma van de rode bloedcellen worden gescheiden via een speciaal filter en kunnen we dat plasma in het defect in de pees inspuiten.

Deze behandeling kunnen we bij u op stal uitvoeren.

ACP paard ACP paard 

Laserbehandeling

Het herstel van een blessure kan middels laserbehandeling ondersteund worden. Hierdoor wordt de ontstekingsreactie geremd en kan de herstelfase sneller en effectiever aanvangen. De blessure zal sneller en kwalitatief beter genezen dankzij de lasertherapie.

Ook kunnen wij mondhoeklaesies behandelen met de laser. Vaak zijn dit lastige problemen die net niet goed genoeg genezen. Dankzij de lasertherapie is de kans op recidief een stuk kleiner.

Terug naar Behandelingen