Wormen

Advies bij ontworming

Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij paarden. Vroeger gaven we ons paard vier keer per jaar een wormkuur. Helaas is er hierdoor resistentie ontstaan tegen onze ontwormingsmiddelen. Dat betekent dat wormen niet op alle middelen meer reageren. Hierdoor hebben we nog slechts keuze uit een beperkt aantal middelen. De ene wormsoort is gevoelig voor de ene wormkuur en een andere wormsoort reageert beter op een andere wormkuur. Daarom is het belangrijk altijd in overleg met uw dierenarts te ontwormen!

In het voorjaar en in de zomer kunnen we mestonderzoek doen. We kunnen dan onderzoeken of en hoeveel wormeieren er in de mest van uw paard zitten en tevens kunnen we zien welk type wormeieren dit zijn. Zo kunnen we op basis hiervan heel specifiek ontwormen.

In het najaar (vanaf oktober) gaan de wormen in winterslaap in de darmwand van uw paard en produceren ze geen eitjes meer. Het kan dus gebeuren dat we de mest dan onderzoeken en geen eieren aantreffen terwijl uw paard mogelijk wel wormen heeft! Om die reden adviseren we om in het najaar altijd te ontwormen met een breed en potent ontwormingsmiddel. Zo gaat uw paard schoon de winter in. U kunt dan in het voorjaar weer mestonderzoek doen.

Jonge paarden zijn een geval apart: tot een leeftijd van drie jaar ontwormen we die wel drie tot vier per jaar. Zij hebben minder weerstand en minder bij te zetten in geval van een besmetting. Tevens kunnen zij een spoelwormbesmetting oplopen waar ze erg ziek van kunnen worden. Wanneer ze ouder worden bouwen ze weerstand op tegen spoelwormen en is dat over het algemeen geen probleem meer. Het is belangrijk om uw jonge paard dus ook één tot twee keer per jaar tegen spoelwormen te behandelen naast de reguliere ontworming!

Terug naar Behandelingen